top of page
Search

Se je aken mogoče znebiti na naraven način?


Akne lahko povzročijo veliko težav, nihče pa si ne želi imeti aknaste in brazgotinaste kože. Pri hujših oblikah je seveda priporočljivo obiskati strokovnjaka, za bolj zdravo kožo pa lahko marsikaj naredimo tudi doma. Res pa je, da zdravljenje aken doma od nas zahteva nekoliko več vloženega truda in precejšnjo samodisciplino.


Koži odlično dene med, ki ima številne antibakterijske značilnosti, zato kožo dobro ščiti pred bakterijami. Najboljši način nege z medom predstavlja negovalna maska za obraz, v katero zmešajte med. Masko si na obraz nanesite dvakrat tedensko. Hkrati je kožo potrebno redno čistiti, dvakrat dnevno je priporočljiva uporaba mila proti aknam oziroma mila, ki vsebuje žveplo, saj le-to prav tako deluje antibakterijsko. Pri milu z žveplom, ki ga dobite v vseh lekarnah, je priporočljivo izbrati takšno, ki vsebuje tudi olivno olje oziroma aloe vero, da vaša koža ne postane preveč izsušena.


Na kožo vplivajo tudi lasje, ki so polni maščobe in drugih izvlečkov. Če so vaši lasje dolgi, poskrbite, da se v čim manjši meri dotikajo obraza, še posebno tam, kjer je aken največ. Pomembno je tudi, da se obraza ne dotikate prepogosto, saj so roke polne bakterij in različnih mikrobov, ki prav tako lahko povzročijo akne.


Med najbolj učinkovite naravne sestavine, ki zdravijo akne, sodita limetin sok ali cvetna voda vrtnice. Za kar najboljši učinek en del limetinega soka zmešajte z delom cvetne vode vrtnice in zmes nanesite neposredno na kožo. Na začetku se bo na koži verjetno pojavila rahla rdečica, ki pa kasneje izgine. Mešanico je pri aknavosti na obraz priporočljivo nanašati trikrat tedensko.


Tudi aloe vera je naravno in zelo učinkovito zdravilo proti aknam. Odrežite cel list aloe vere in po njegovi dolžini naredite zarezo. Iz lista bo pritekla rumena želatinasta tekočina, ki jo nato nanesite neposredno na problematičen del kože. Postopek ponavljajte vsakodnevno. Če nimate dostopa do rastline, so na voljo tudi raszlične kreme z izvlečki aloe vere, vendar je učinek zdravljenja v tem primeru manjši.


Pomembno vlogo igra tudi vitamin A (npr. v korenju). Uživati ga je priporočljivo vsak dan. Zapomnite si še, da podkožnih ogrcev ne smete stiskati/praskati, saj lahko takšno početje pusti brazgotine oziroma pege, ki so še bolj vidne kot ogrci. Antibakterijsko deluje tudi cink, zato uživajte čim več hrane, ki ga vsebuje. Najti ga je mogoče v ostrigah, morskih sadežih in drugi hrani iz morja, v žitaricah, fižolu, rdečem mesu, perutnini, mlečnih izdelkih, jajcih, sezamu in sončničnih semenih.


Popijte vsaj 8 kozarcev vode dnevno, da telo očistite toksinov. Če namreč popijete premalo vode, se toksini začenjajo kopičiti v telesu in pot navzven najdejo skozi vašo kožo, posledica so zamašene pore in ogrci. Pilinga ne uporabljajte prepogosto, dovolj bo, če obraz umijete dvakrat dnevno z vodo in aknasti koži namenjenimi mili. V nasprotnem primeru so bo vaša koža izsušila in proizvajala še več maščobe. Piling lahko uporabljajte največ dvakrat tedensko, saj drugače lahko povzročite ranice na koži in različne infekcije, ki imajo za rezultat akne. Uživajte še čim več antioksidantov in si čim bolj okrepite imunski sistem, antioksidanti pa blažijo tudi vnetja. Z zelenim čajem, borovnicami in granatnimi jabolki torej ne morete zgrešiti.


Ste preizkusili domače recepte proti aknam? Morda imate še kakšno svojo skrivnost, ki prav tako deluje?

bottom of page